Elevenes side

Nasjonale prøver

Bokanmeldelse

Den magiske fingeren

 

Forfatter: Roald Dahl

Orginalens tittel: The Magic finger

Illustratør: Quentin Blake

Forlag: Gyldendal

Antall sider: 63

 

Da hadde jeg fått nok! Jeg så rødt. Og før jeg visste ordet av, gjorde jeg noe jeg ikke hadde tenkt og gjør… JEG PEKTE PÅ DEM ALL SAMME MED DEN MAGISKE FINGEREN!

 

Roald Dahl er født i Wales i Storbritannia 13 september 1916, og døde 23 november 1990. Han ble 74 år, og skrev 30 barnebøker og en lang rekke fortellinger og noveller. Han hadde norske foreldre men han bodde i England.

 

Boka handler om en jente som bor i en gård. Hun er en helt vanlig jente men har noe ingen andre piker har…HUN HAR EN MAGISK FINGER! Guttene i nabo gården, er vennene hennes. Men en ting hun ikke liker er at de skyter dyr. En dag kommer de og har skutt et dyr, og da blir piken sint… og peker på dem med den MAGISKE FINGEREN! Hva tror du skjer da?

 

Jeg liker boken fordi den er morsom og rar fordi det er mange rare personer, som faren til de to guttene bytta navn til Egg. Jeg anbefaler den for de som liker morsomme bøker med skrift og bilder. Jeg gir den terningkast 6. jeg synes den var rar og morsom.

 

RAMISHA, 5A

Faktatekst

VERDENSROMMET

 

Jorda

Jorda er planeten vi bor på. Jorda ligger i solsystemet som er en del av universet. Universet er uendelig stort.

 

MELKEVEIEN

Melkeveien er vår galakse, og er veldig stor. Solsystemet vårt er bare en liten del av Melkeveien. Inni Melkeveien fins det 300 milliarder stjerner og store mengder av gass og støv. Vi vet ikke om alt som finnes utenfor Melkeveien.

 

SOLSYSTEMET

Solsystemet er der jorda ligger. I solsystemet ligger det 7 andre planeter også. Før hvar det 9 planeter. Den niende planeten hva Pluto. I 2006 bestemte forskerne at Pluto er en dvergplanet. Det hvar fordi forskerne fikk bedre teleskop, så oppdaget de at Pluto oppførte seg annerledes.

 

SOLA

Sola er en stjerne. Uten sola hadde vi ikke levd. Tyngdekraften på sola er så sterk at hvis du reiser dit kan du bli most som en pannekake. Sola er så varm at du smelter hvis du reiser dit.

 

JORDA

Jorda er planeten vi bor på. Jorda er den eneste planeten som har liv. Forskerne prøver fortsatt å finne ut om det er liv på andre planeter. Jorda er den eneste planeten som har oksygen og vann. Jorda kalles den blå planeten fordi den har mye vann.

 

Skrevet av Ramisha, 4A.

Tekst

Hobbyen min er å spille fotball

Tegning av gutt som spiller fotball

Fotballspilleren jeg liker er Ronaldo og han spiller for Real Madrid.

 

For det første mener jeg at Ronaldo er den beste jeg liker på fotball. Ronaldo har nummer 7 på drakta til Real Madrid. Jeg er en stor fan av Ronaldo. Ronaldo har kule fotballsko.

 

For det andre mener jeg at Bale er den raskeste fotballspilleren.

 

For det trede mener jeg Neymar jr tar de deiligste skuddene.

 

Pepe skader nesten alle i fotball.

 

Ibrahimovic tar de deiligste brazene.

 

Messi liker fotball han spiller for FC Barcelona.

ronaldo

 

Skrevet av Ali (4A)

Faktatekst

Universet

Universet

Historie

I antikken og middelalderen mente de fleste astronomer at det var mest sannsynlig at Jorden var sentrum av Universet. Astronomiske observasjoner indikerer at universet er minst 13,72 milliarder år gammelt .starten på universet blir kalt big bang det store smellet .Menneskets syn på universet har endret seg betraktelig gjennom tidene. Da Edwin  Hubble begynte å studere stjernebilder ,trodde man fortsatt at det bare fantes en galakse i universet. Astronomen Kopernikus kom imidlertid  med en modell hvor solen var i sentrum av universet.

 

Sola

Sola, en glødende glasskule uten skarpt avgrenset fast overflate, med hensyn til størrelse og masse en gjennomsnittlig stjerne i melkeveien. Den strålingen vi får  fra sola i dag ble generert i dens indre for ca.10mill. år siden

 

Merkur

Merkur er den innerste og minste planeten i vårt solsystem og har en omløp på 87,969 dager.Merkur er nærmest sola.

 

Kilder: Wikipedia og Store Norske Leksion.

 

Skrevet av Kishaana, 4A.

Fakta om planeter

Mars

Mars blir kalt for den røde planet. Mars er den 4 planeten fra solen i vårt solsystem. Mars er oppkalt etter den romerske krigsguden mars. I 2030 skal folk fra jorda flytte til Mars.

Mars

 

Saturn

Saturn er den 6 planeten i vårt solsystem. Saturn er den nest største planeten i vårt solsystem etter Jupiter. Saturn er oppkalt eter den romerske guden Saturn.

 

Uranus

Uranus er den 7 planeten i vårt solsystem. Uranus er en gasskjempe og den 3 største planeten etter diameter og den 4 største etter masse i vårt solsystem.

 

Av Hamza, 4A.

 

Faktatekst

Nordlyset

nordlyset

Nordlyset ser ut som en vind som danser i og er grønn, turkis og hvit. Nordlyset beveger seg også som noen bølger og  en slange. 

 

Nordlyset er partikler som treffer molekylene som blir til små lysglimt. Nordlyset er også lys på himmelen. Nordlyset blir til når elektriske partikler fra verdensrommet kolliderer med lufta i atmosfæren.

 

Før trodde man at nordlyset var spesielt farlig for kvinner. De måtte ikke gå uten skaut for da kunne nordlyset slitte håret am dem. De trodde også at man kunne ønske seg noe.

 

Kilder: Wikipedia, Gaia og Salaby.

 

Skrevet av Ilma, 4A.

Faktatekst

Verdensrommet

planeter

 

Stjerner:

Alle har sett en stjerne i sitt liv. Sola er en stjerne og det fins mange stjerner i himmelen. Stjernebilder er nesten det samme som stjerner bare at det er et bilde som en rein eller krigsguden. Stjerner er enkelt å se i natta.

 

Planeter:

Venus er en planet fra sola. Den er den tredje minste i vårt solsystem. Planeten er oppkalt etter Venus. Den romerske gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet. Den italienske fysikeren Galileo Galilei oppdaget at på 1600-tallet planeten hadde faser som månen. Jorda er den planeten vi bor i. Atmosfæren i verdensrommet beskytter oss. I Jorda kan vi puste men i andre planeter kan vi ikke fordi det er giftig å puste i andre planeter. Ofte kalles Jorda for (den blå planeten).  Mars er en planet der det er giftig å puste. Ofte reiser mange astronauter din fordi det er kult der og ting som man kan gjøre der. Du kan puste litt i Mars men ikke så masse. Ofte kaller noen mars for (den røde planeten).

 

Universet:

Ingen vet om en astronaut har vært i Melkeveien. Alle vet at svart hullet er farlig fordi den suger alt opp og noen har sett den sikkert. I verdensrommet fins det asteroider som er store steiner som kan fly i verdensrommet. Du må være veldig smart før du skal bli en astronaut fordi hvis du ikke er smart da kan du dø der. Når du skal reise til verdensrommet må du alltid ha med oksygen pakker fordi hvis du blir ute av oksygen da kan du ikke puste der da dør du.

 

Solsystemet:

I solsystemet vårt har vi 8 planeter. Noen tror at Pluto er en vanlig planet men den er en dvergplanet. Pluto er veldig liten.

Noen sier at sola er en planet men det er bare en stjerne. Ingen vet om det er liv i Venus eller i andre planter. Forskerne prøver å finne ut. Jupiter er den største planeten i vårt solsystem. Noen ganger kan vi puste litt i Mars men det er giftig å puste der.

 

Skrevet av Hussein 4A Bjørndal skole

Faktatekst

Jupiter

Tegning av Jupiter

Utseende

Jupiter er den største planeten i solsystemet vårt. Det er en flekk på Jupiter som er tre ganger så stor en Jorda. Jupiter er den femte planeten fra sola.

 

Jupiters ringer

Da voyanger 1.passerte Jupiter ble det for første gang registrert en tynn ring rundt planeten. Det var det tredje ringsystemet som ble oppdaget i solsystemet etter Saturns og Uranus ringer. Ringene ble først observert i 1979 av romsonden Voyanger 1.

 

Oppbygning

Oppfatningen av planetens indre bygning har vekslet sterkt. En av de siste modellene som bygger på data fra romsondene pioneer og voyanger er følgene. Atmosfæren består av hyderiogen og helium med tilsetning av ammonikk og metan. Planetens masse er en promille av solens men to og en halv ganger massen til alle andre planeter i solsystemet til sammen.

 

Kilder: Wikipedia og Google

 

Skrevet av Sebastian (4A)

Leserbrev

Hvorfor jeg vil bli astronaut

Jeg vil bli astronaut fordi da moren min kjøpte min første astronomi bok da jeg var 5 år, ble jeg helt hekta på verdensrommet. Forbildet mitt er Neil Armstrong og Buzz Aldrin. Ideen min er at astronauter kan dra til Mars hvis de stopper for bensin og mat på en romstasjon.

 

Jeg vet mye om astronomi. Jeg vet at den første romfergen var Columbia, raketten Saturn 5 var den største raketten noensinne den hadde mannskapet Apollo 11 Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins. Jeg vet at den største romstasjonen er ISS (International Space Station) at russerne var først opp i rommet, at Pathfinder landet i en tørr elv på Mars, at stjernebilder er formasjoner som blir dannet av stjerner, den sterkeste stjernen i Orion stjernebildet er Betelgeuse. At i år 2225 vil romfarere reise til en exoplanet, en exoplanet er en planet som kan ligne på Jorda, og som kan bli den nye Jorda.

 

I sommerferien skal jeg til Orlando, der er Kennedy Space Center. Det er et astronomi museum, de har en modell av romferge Atlantis, og de har en romferge-simulator. Målet mitt er å bli første mann på Venus.

 

 

Skrevet av Alexander, 4A.

Leserbrev

Bjørndal skole

For det første mener jeg at vi bør få flere ferier fordi barn trenger og leke og sove litt lenge og må få lov og overnatte.

 

For det andre mener jeg at vi bør få lengre friminutt fordi barn må ha en bra fysisk helse.

 

For det tredje mener jeg at man burde starte på skolen cirka 08.30 eller 08.45 men ikke 08.15 det er litt lite så da de kommer på skolen så er de trøtte.

 

For det fjerde mener jeg at vi burde en gang i uka få noe av skolen for eksempel pizza det gjør at barn liker skolen mere.

 

For det femte mener jeg at vi burde maks ti ganger i året gå på kino eller svømme eller dra på mc eller klassetur til Sverige hvis vi skal på klassetur så holder det hele året.

 

Mange syns vi burde få kantine sånn at vi ikke burde ta med mat og da kan dere gjøre business og selge mat for mere penger en det koster.

 

Vi burde få svømmebasseng fordi vi kaster bort penger på buss og på festivaler kan vi svømme og vi kan ha avslutninger som tema kan være å bade.

 

Et spørsmål til Arshi:
Hvordan syns du skolen kan bli bedre?
– Jeg syns skolen burde bli bedre med å få et svømmebasseng fordi dem som skal begynne i 4 klasse neste år trenger da og ikke dra helt til Holmlia.

  • Det er veldig trist at vår kjære rektor marina skal slutte etter sommeren kanskje.
  • Bjørndal skole har veldig dyktige lærere.
  • På Bjørndal skole har vi klasser fra 1. trinn–7. trinn.
  • Noen trinn fins det bare to klasser og noen fins det tre.
  • Vi har en mottaksklasse til støtte til de som er fra utlandet.
  • På Bjørndal skole har vi pedagog og helsesøster og rådgiver

 

KILDER SKOLEN BRUKER:

  • INTERNETT
  • GAIA
  • LÆRERE
  • ELEVER

Skrevet av Shan, 4A

Faktatekst

Kristendommen

Jesus

Kristendom har et symbol og symbolet er korset. Kristendom og har en gud, og sønnen hans heter Jesus men noen kaller han for Kristus.

 

Bibelen

Kristendom har en hellig bok som heter bibelen. Bibelen står det mye om i gamle dager som er da Jesus ble født. Jesus har magiske evner og faren hans er en gud.

 

Jesus

Jesus hjalp barn og dyr og voksne. Noen trodde at Jesus løy om at han hadde krefter. Han ble hengt opp på korset sammen med 3 andre menn.

 

Kilder: Wikipedia, Google, meg selv.

 

Skrevet av Marielle, 4A.

Faktatekst

Mars

 

Jorda kalles for den blå planet og mars den rød planet. Mars kalles for den røde planet på grunn av sin rustrøde farge. Både jorda og Mars har poler med is på og begge bruker omtrent 24 timer på å snurre rundt seg selv.

 

Fjell

Mars er full av høye fjell og dype daler. Ett fjell Olympus Mons er 27 000 meter høyt. Det er tre ganger så høyt som det høyeste fjellet i jorda.

 

Krater

Mars har mange krater etter kollisjoner med asteroider. Asteroider er store steinblokker som går i en bande rundt sola. Ett av disse kratrene er 6 km dypt og 2 m langt. Det må ha vært et kjempesmell.

 

Skrevet av Aliza, 4A.

Mat og helse

Matpyramiden 

 

Vi har lært om matpyramiden i mat og helse.

 

I første rute på en matpyramide har man ting som mennesker trenger mest av og som er sunt og det er: brød, kornblandinger, ris og pasta. I andre ruten er det vi ikke trenger så mye av men man trenger litt av det. Og det er: frukt og grønnsaker.

 

I tredje rute har vi: meieriprodukter, kjøtt, fisk, nøtter og fjærkre.

 

I aller siste rute har vi mat som: fett og søtsaker.

 

Kilder: Google bilder

 

Skrevet av Alina, 4A.

Faktatekst

Mars

Mars er den fjerde planeten i vårt solsystem og er kjent for den sterke rødfargen. Rødfargen kommer av jern og rust som ligger på mars.

 

Fjell

Mars er også kjent for sine høye fjell. Olympus Mons er solsystemets høyeste fjell og ligger på mars. Olympus Mons er over 21,178 meter.

 

Måner 

Mars har to måner som forskerne tror en gang har vert asteroider som har havnet i bane rundt mars. Deimos den ytterste månen er 15 kilometer lang Phobos den innerste månen er 27 kilometer. 

 

Liv og metan 

Av alle planetene i solsystemet er det mars som har vært mest i søkelyset i jakten på utenomjordiske liv. Radiusen til mars er halvparten av jordas radius. Et marsdøgn er 36 minutter lengre enn ett jorddøgn. Planeten har polområder og årstider som ligner våre. Marsåret er mye lenger en vårt, for planeten bruker 687 jorddøgn på en runde rundt sola. De siste åra har det blitt oppdaget metangass i atmosfæren rundt mars. Mange bakterier slipper ut metan. Oppdagelsen kan derfor tyde på at det finnes liv på mars, dypt nede i bakken under den frosne overflaten.

 

Har mars vann?

Da de første romsondene besøkte mars på 1970-tallet, ble det stilt spørsmål om det en gang har vert mye vann der. På overflaten finnes det kløfter og andre strukturer som kan ha blitt dannet av vann. I 2004 fikk man omsider svar på spørsmålene, da roboten Spirit og Opportunity gikk inn for landing og begynte å utforske mars. Bilder og prøveresultater avslørte saltavleiringer som oppstår når vann fordamper. Det ble også oppdaget steinformasjoner som en gang har vert gjennomtrukket av vann. Den europeiske satellitten Mars Express, som går i bane rundt planeten, tok noen uker senere bilder av noe som ligner en issjø dekket av støv.

 

Kilder: Wikipedia, Google, Youtube, Bøker.

 

Skrevet av Saman, 4A